نشست مطبوعاتی دومین دوره جایزه آهنگسازی روح الله خالقی
نشست مطبوعاتی دومین دوره جایزه آهنگسازی روح الله خالقی در ۲۱ مرداد ماه برگزار شد.
نشست مطبوعاتی دومین دوره جایزه آهنگسازی روح الله خالقی_رسانه نقد هنری
به گزارش رسانه نقد هنری ، نشست خبری دومین دوره جایزه آهنگسازی روحالله خالقی، در روز گذشته، یکشنبه ۲۱ مردادماه با حضور دکتر آروین صداقت کیش (نماینده هیئت داوران)، دکتر بهنام ترابی (دبیر علمی) ودکتر محمدرضا عزیزی (دبیر اجرایی) برگزار شد.
در ابتدای این نشست، محمدرضا عزیزی پس از تبریک روز خبرنگار به حاضرین اصحاب رسانه در سخنرانی گفت: در سال گذشته اولین دوره جایزه را در سطح دانشگاه آزاد اسلامی و در حد بودجه دانشجویی برگزار کردیم ما در ابتدا طرح این برنامه به عنوان یک جایزه مستقل آهنگسازی به معاونت فرهنگی دانشگاه دادیم و با کمک دکتر ترابی و کنفرانس مطالعه نمایش و ادبیات در نهایت توانستیم آن را برگزار کنیم. رویکرد این جایزه نگاه به شخصیت آهنگسازی تاثیرگذار استاد روحالله خالقی بوده در دوران معاصر است.استاد روحالله خالقی همیشه جریان ساز و تاثیر گذار بوده، برای مثال ما ارکستر ملی را مدیون او هستیم و یا نگاه او در آهنگسازی با تکیه به استاد خود یعنی استاد علینقی وزیری مدتها الگوی بسیاری از هنرمندان بوده است. از این رو تصمیم گرفتیم جایزهای را با رویکرد او در آهنگسازی برای فرهنگ سازی موسیقی کلاسیک ایرانی داشته باشیم که با استقبال آهنگسازان و دانشجویان جوان موسیقی ایرانی همراه بود.
دکتر محمدرضا عزیزی همچنین خاطر نشان کرد که مرسوم است در هر کشور جایزه آهنگسازی به نام یکی از مفاخر آهنگسازی آن کشور باشد اما در اینجا قرار نیست که نام استاد روح الله خالقی فقط یک نام نمادین باشد
او درباره تفاوت دومین دوره این جایزه با دوره قبل گفت: تفاوت این دوره با دوره قبل، گستردگی آن است؛ به گونهای که دیگر جایزه مستقل کوچک دانشگاهی نیست و در سطح ملی برگزار میشود، حمایت فرهنگستان هنر، انجمن موسیقی و انجمن مفاخر فرهنگی را نیز به همراه دارد، جشنواره یک بخش پژوهشی خواهد داشت و به دنبال یک خروجی برای برگزیدگان است
آروین صداقت کیش منتقد موسیقی:
فرصت را مقدم میشمارم و روز خبرنگار را تبریک میگویم و یادآوری میکنم که از میان طایفه شما بسیاری غایبند و از این جهت بسیار متاسفم. شاید این موضوع الان چندان حساس نباشد اما در آینده میتواند باشد .
اضافه شدن بخش پژوهشی:
دکتر آروین صداقتکیش به عنوان دومین سخنران در ابتدا به علت اضافه شدن بخش پژوهشی پرداخت و گفت: بعد از به پایان رسیدن دوره نخست جشنواره، بحثهایی درباره تشکیل هیئت داوران جدید و اضافه کردن یک بخش پژوهشی صورت گرفت که در نهایت پس از رایزنیها قرار شد، انجمن مفاخر به عنوان یک نهاد همکار کمک کنند مقالاتی که جمع میشود را چاپ کنیم؛ یعنی قرار است به آثار پژوهشی که محور کار آنها استاد روح الله خالقی به عنوان یک پدیده هنری و تاریخی است، رسیدگی کنند. اثاری که در کمیته داوری برگزیده شوند در مقاله نامه این جایزه چاپ میشوند.
او ادامه داد: نکته مهمی که باید به اون اشاره کنم این است که یک سری محورها در پیوند با شخصیت و آثار استاد خالقی به عنوان یک فرد تأثیرگذار و شخصیت برجسته موسیقی برای این بخش تعیین شد تا ترغیب و تشویقی باشد برای پژوهشگران که پیرامون او و فعالیتهایش در ازای جایزه این بخش کار کنند. مجموع پژوهشهای موسیقی ایران خیلی معطوف به این دوره و این دست از موسیقیدانها نیست؛ به همین دلیل چون نام جشنواره مزین به نام استاد خالقی است برگزار کنندگان جشنواره تصمیم گرفتیم مسیر پژوهش درباره این اساتید را با پژوهش درباره خالقی باز کنیم تا پژوهشگران روی این دوره و هنرمندان آن کار علمی کنند. چه بسا که بسیاری از شخصیتهای هنری این دوره مفقود هستند . شاید این جایزه درگاهی شود برای جریان سازی و جلب شدن توجهات به این دوره تاریخ موسیقی تا بشود گام محکمی برای پرداختن هر ساله به یکی از هنرمندان سرآمد این دوره .
نکاتی درباره بخش رقابتی:
آروین صداقتکیش درباره بخش رقابتی این رویداد گفت: هدف این بود این بخش گسترش پیدا کند سال پیش با دو داور ولی امسال با کمیته داوران بیشتری برگزار میشود . البته که چند ماهی طول کشید تا با کمک داوران فراخوان را نوشتیم. نکتهای که در فراخوان اهمیت دارد این است که باید میتوانستیم تعریف جامعی از کسانی که مجاز به شرکت هستند و کسانی که نیستند ارائه دهیم؛ این عدم اجازه برای شرکت به دلیل بد بودن کار آنها و یا بی ارزش بودن نیست ، صرفا مرزبندی ما برای این دوره به این صورت بوده است.
به نام آن که جان را فکرت آموخت
دکتر بهنام ترابی دبیر علمی جشنواره با تبریک روز خبرنگار و خواندن شعری از محمود شبستری با ابراز خرسندی ازاینکه در میان اصحاب رسانه است، گفت: جایزه خالقی در بخش جانبی کنفرانس مطالعات میان رشتهای ادبیات، موسیقی و نمایش ایجاد شده پس رویکرد ما گستردهتر به شکلهای هنر بوده و خوشحالیم که این جایزه را به عنوان یک جایزه معتبر به بستر کنفرانس بسط دادیم
محور های جایزه استاد روح الله خالقی:
در ادامه دکتر بهنام ترابی افزود: از مهمترین محورهای این رویداد میتوان به مطالعات مرتبط با نگرش، زندگینامه و مقالات تحلیل او و استنتاج سبک اهنگسازی، یادداشتهای علمی، واکاوی شیوههای اهنگسازی او و تاثیر ایشون بر اهنگسازان بعد از خود میتوان اشاره کرد.
حامیان جشنواره:
وی افزود: باید اشاره ای کنم به حامیانی که ما داشتیم در برگزاری جایزه روح الله خالقی اعم از حمایت انجمن اثار و مفاخر ملی ، فرهنگستان هنر ، انجمن موسیقی کشور ، انجمن موسیقی و شهرداری کرمان ، موسسه هفت قلمرو هنر ، توسعه هنرهای معاصر ملل .
داوران جشنواره:
به گفته دکتر بهنام ترابی: احمد صدری، سید حسین میثمی، بابک خضراعی، فواد توحیدی، شهاب جعفری، پیروز ارجمند، اروین صداقت کیش، میرعلیرضا میرعلی نقی، پویا صراعی، سجاد پورقناد و محمدعلی مراتی داوران این جشنواره هستند.
در نشست مطبوعاتی دومین دوره جایزه آهنگسازی استاد روحالله خالقی، علاوه بر معرفی هیئت داوران و توضیحاتی درباره دستهبندیهای مختلف مسابقه، جوایز و پاداشهای این دوره نیز معرفی شدند.
این شرایط برای اطمینان از کیفیت و اصالت آثار ارسالی تدوین شدهاند و هدف از آنها حمایت از آهنگسازان با استعداد و ارتقاء سطح موسیقی در ایران است. شرکتکنندگان میتوانند از طریق وبسایت یا راههای ارتباطی معرفیشده در فراخوان، آثار خود را ارسال و ثبتنام کنند.
سخنان و توضیحات پایانی صداقت کیش ٫ عضو هیئت داوران جایزه موسیقی «استاد روح الله خالقی» گفت: ما شرایط بسیار دقیق تنظیم کردیم تا بگوییم چه مواردی مجاز هستند تا در جایزه حضور یابند. یکی از موارد این بود که به مسئله هم نوازی، گروه و ارکستر بها داده شود. تعداد زیادی آهنگساز داریم که برای ساز خودشان اثر میسازند. این دوستان در جشنواره جایی ندارند. منظور بد بودن آثارشان یا موارد اینچنینی نیست و مقوله کمبودها مطرح بود.
دکتر آروین صداقت کیش در بخش دیگری از صحبتهایش بیان کرد: در رویدادهای بینالمللی دنیا چند اتفاق مرسوم است؛ یکی اینکه جایزه مالی دارند که ما این مورد را محقق کردهایم. دوم چاپ آثار است که امسال هم چون سال قبل ما آن را داریم. البته یکی از مشکلات آهنگسازان و جوانترها این است که آثارشان در بازار موجود نیست، بنابراین چند سال بعد کسی نمیتواند آنها را اجرا کند.تلاش است با چاپ آثار آنها و ثبت در کتابخانه ملی این مشکل را مرتفع کنیم . و فرصتی برای اجرا وجود دارد، برخی از آثار برگزیده توسط ارکسترهای معتبر اجرا خواهند شد، که این امر فرصتی منحصر به فرد برای آهنگسازان جوان و برتر است تا آثار خود را بهطور حرفهای ارائه دهند. و در آخر آثار برگزیده امکان انتشار و ضبط رسمی را خواهند داشت، که این موضوع میتواند به معرفی بهتر آثار آهنگسازان کمک کند.این جوایز نه تنها انگیزهای برای شرکتکنندگان است، بلکه فرصتی برای معرفی و پیشرفت در عرصه موسیقی ایران فراهم میکند. برگزارکنندگان این جایزه تأکید داشتند که این رقابتها در ارتقاء سطح کیفی آهنگسازی در ایران و حمایت از نسل جدید آهنگسازان نقش بسزایی ایفا خواهد کرد
دکتر آروین صداقت کیش در بخش پایانی صحبتهای خود بیان کرد:
مهمترین شرایط شرکت در این دوره به شرح زیر است:
1. محدوده سنی: شرکت در این مسابقه برای تمامی آهنگسازان در هر سنی آزاد است. اما در برخی بخشها، محدودیتهای سنی خاصی ممکن است اعمال شود، مثلاً برای شرکت در بخشهای خاصی از مسابقه، اولویت با آهنگسازان جوان است
2. نوع آثار: شرکتکنندگان میتوانند با ارسال آثار جدید و اصیل خود که قبلاً منتشر نشده یا در مسابقات دیگر شرکت نکردهاند، در این مسابقه شرکت کنند. آثار باید دارای ویژگیهای نوآورانه و خلاقانه باشند و میتوانند شامل موسیقی برای ارکستر سمفونیک، موسیقی فیلم، موسیقی مجلسی و دیگر سبکهای موسیقی باشند
3. استفاده از عناصر موسیقی ایرانی: یکی از شرایط مهم این مسابقه، استفاده خلاقانه از عناصر موسیقی ایرانی در آثار است. این به معنای استفاده از مقامات، ریتمها، و یا سازهای سنتی ایرانی در یک قالب نوین است
4. حق مالکیت: شرکتکنندگان همچنان مالکیت معنوی آثار خود را حفظ میکنند، اما برگزارکنندگان مسابقه حق انتشار و اجرای آثار برگزیده را خواهند داشت
مهلت ارسال آثار
متقاضیان برای فرستادن آثار تا ۲۴ شهریور فرصت دارند تا به سایت رسمی artconference.ir/khaleqiaward مراجعه نمایند.
گزارشگر: سارا آذرخواه مقدم