گزارش رسانه نقد هنری از تمرین ارکستر روح الله خالقی _ نوزدهم مهر ماه
رسانه نقد هنری در نوزدهم مهر ماه در یکی از تمرینات ارکستر ساز های ملی خالقی حاضر شد
گزارش رسانه نقد هنری از تمرین ارکستر روح الله خالقی _ نوزدهم مهرماه
گزارش رسانه نقد هنری از تمرین ارکستر روح الله خالقی _ نوزدهم مهرماه_نقد هنری
گزارش رسانه نقد هنری از تمرین ارکستر روح الله خالقی_رسانه نقد هنری در نوزدهم مهر ماه در یکی از تمرینات ارکستر ساز های ملی خالقی حاضر شد
ارکستر ساز های ملی خالقی که از ساز های مختلف ایرانی اعم از تار، سه تار، کمانچه ،سنتور، قانون ، سازهای کوبهای تنبک و دف تشکیل شدهاست، این روزها برای نخستین اجرای خود آماده میشود
ارکستر خالقی با الهام و به افتخار بزرگان عرصه موسیقی ایران زمین نامخود را به نام یکی از مهم ترین چهره های موسیقی ایران پیوند زده است.روح الله خالقی، موسیقدان، آهنگساز ، نوازنده و معلم موسیقی ایرانی و ازشاگردان علی نقی وزیری بوده است. او به سبب آنکه روح و جان دوباره ای به موسیقی ایرانی بخشیده است، ازجایگاهی حائز اهمیت نزد دوستداران موسیقی برخوردار است. او تحت عنوان «بنیانگذار موسیقی ملی ارکسترال » نیز شناخته میشود. ودر اسفند ۱۳۲۲ هجری شمسی نیز با کمک دیگر چهره های آشنایموسیقی ایران از جمله ابوالحسن صبا،حبیب سماعی، موسی معروفی ومهدی خالدی ارکستر ملی را تشکیل داد.
حافظه موسیقی ایرانی انباشته از قطعات بی نظیر با روح و جوهره ای کاملا ایرانی از آثار اوست.
قطعاتی که در تمرین نوزدهم مهر ماه نیز تمرین شد شامل :
چنگ رودکی ، نغمه نوروزی ، سرود ای ایران از روح الله خالقی و چندقطعه نام آشنای دیگر از وزیری و ابوالحسن صباست.
خواننده نخستین اجرای ارکستر خالقی ، خواننده نام آشنای موسیقیایرانی ، وحید تاج ، خواهد بود.
همچنین رهبری ارکستر این اجرا نیز بر عهده محمدرضا عزیزی است.
محمدرضا عزیزی و وحید تاج پیش از این با یکدیگر همکاری های متعددیداشته اند که آخرین آن ، آلبوم موسیقی سپند دل بوده است که در مردادماه ۱۴۰۳ نشست آن در حضور اساتید بزرگی چون حسین علیزاده انجام شده است.
ارکستر روح الله خالقی علاوه برجنبه های اجرایی موسیقی که این روزهامشغول به آن است، در خلال کنفرانس مطالعات میان رشته ای در ادبیاتو هنرهای کاربردی و در بخش موسیقی به دومین اختتامیه خود نیز نزدیک میشود.
رسانه نقد هنری پس از پایان تمرین ارکستر خالقی با وحید تاج ، خواننده و محمدرضا عزیزی رهبر این ارکستر نیز گفتگوی کوتاهی داشته است.
سلام و خیلی سپاسگزارم که وقتتون رو در اختیار رسانه نقد هنریگذاشتید. فکر میکنید ، وجود چنین ارکستری برای آینده نوازندگان اینارکستر چه خواهد بود ؟ تاثیر گذاری چنین ارکستری بر موسیقی امروزایران چه خواهد بود ؟
وحید تاج: سلام عرض میکنم خدمت همه مخاطبین عزیز. به هرحال بازهسنی این ارکستر مربوط به سنینی است که در دسته جوان و نوجوان طبقهبندی میشود. و مراحل متعدد از گذراندن دوره از اساتید توانا را پشت سرگذاشته اند و البته که همگی آنان جویای نام و به شدت تلاشگر هستند. آینده موسیقی ایران به نحوی دست این عزیزان است. من خیلی خوشحالمکه در کنار این عزیزان هستم. دوست عزیزم ، جناب دکتر محمدرضاعزیزی ، زحمات زیادی برای این ارکستر کشیده اند من دورادور درجریان رخداد های ارکستر بوده ام. از تست ورودی گرفته تا تمامی تمرینات.
نوازندگان این ارکستر به نوعی گلچین شده هستند و من هم سال های طولانی با استادان این عزیزان کار کرده ام.
الان با این دید و این نیت اینجا هستم که بتوانیم این عزیزان را حمایتکنیم. همیشه انتظار بر این است که فرزندان این عرصه و این نسل راحمایت کنیم. همگی ما باید حمایتگر فرزندان میهن باشیم. آینده درخشانی در انتظار این فرزندان است.
چه دلیل ویژه ای هست که با توجه به سبقه شما در موسیقی ایران باعث آن شده تا با این ارکستر همکاری کنید؟
وحید تاج: همانطور که عرض کردم. همه کسانی که در موسیقی و چه بساهنر فعالیت می کنند نیاز به تلاش وافر و دیده شدن دارند. نباید تنها بهچهارچوب کلاس محدود شوند.
من هم بسیار خوشحال هستم که در کنار آنها هستم. فکر میکنم اگرارکستر مورد حمایت قرار بگیرد ، چون فعلا در حال حاضر بدون هیچ حامی ای به راه خود ادامه میدهد ، اگر بخش های خصوصی که دغدغه های این چنینی دارند. چنین ارکسترهایی رو تنها نگذارند اتفاقات خوبیبرای این نسل رقم خواهد خورد
گفتگو با محمدرضا عزیزی ، رهبر ارکستر ملی خالقی :
خیلی ممنون از وقتی که در اختیار رسانه نقد هنری گذاشتید، اگر مایل باشید چند سوال کلی در مورد این رویداد ازتون بپرسیم.
محمدرضا عزیزی: سلام خیلی ممنون از رسانه نقد هنری. و سلام بهمخاطبان رسانه نقد هنری. در خدمتتون هستم.
یک صحبت خیلی کوتاه در مورد ارکستر خالقی داشته باشیم.
_خب ما حدود هفت ماهی با دوستان عزیزم در گروه های مختلف هنریفراخوان هایی منتشر کردیم، پژوهش هایی داشتیم، نوازندگان انتخابکردیم و به تشکیل گروهی از ساز های ملی پرداختیم. که امروز هم تمرینهمین ارکستر رو داشتیم.
از تجربیات، سختی ها و لحظاتی که در این مدت با ارکستر داشتید بگیدبهمون.
محمدرضا عزیزی: خب در واقع هرچی بود لحظات خوشی بود که با بچهها داشتیم. که در واقع میانگین سنی بچه ها زیر سی سال هست و من نیزافتخاری دارم که در کنارشون هستم. در واقع سختی ها موانع عصر جدیدموسیقی ایران هست. از مجوز ها و هماهنگی با سالن ها گرفته تا موارددیگر. وگرنه خود انرژی و شوق گروه باعث به نتیجه رسیدن این مسیر میشود.
فکر میکنید وجود همچین ارکستری در موسیقی امروزه ایران چه اثری میتونه داشته باشه ؟
محمدرضا عزیزی:صحبت در این باره کمی زود هست. ولی خود اینفعالیت نوعی پژوهش محسوب میشد. چرا که این آثار استاد خالقی معمولابرای ساز های زهی نوشته شده است و ما برای اولین بار با تکیه برپتانسیل موسیقی ایرانی تلاش کردیم با کمک هم به جایگاهی برسیم کهبتوانیم این مسیر را توسعه ببخشیم.
ارکستر سازهای ملی به یاد خالقی نیز در اولین اجرای عموم خود در آبان ماه در برج آزادی تهران با آواز وحید تاج و رهبری محمدرضا عزیزی به اجرای قطعاتی از او خواهد پرداخت.
گزارشگر: نازنین اوحدی
عکس: ستایش یعقوبی_مریم نیری_سارا امیرخانی